Mens de fleste af os stræber efter at opnå et godt helbred for at få mest muligt ud af livet, er vi hele tiden på udkig efter måder at holde os sunde og raske på.
Men en afsløring fra diætisten Nichole, der deler viden under brugernavnet oncology.nutrition.rd på det sociale medie TikTok, har skabt opmærksomhed. Hun fremhæver en ofte overset risikofaktor i kampen mod kræft - nemlig noget, vi drikker dagligt. Og nej, det er ikke din morgenkaffe.
I en af sine informative videoer afkræfter Nichole en udbredt myte om kaffe.
"Som kræftdiætist vil jeg gerne sige, at det er 100 procent i orden at nyde kaffe. Mange vil fortælle dig, at kaffe øger kræftrisikoen, men det gør det absolut ikke," sagde hun ifølge Express.
"Kaffe er et fantastisk valg, og du skal bare nyde det. Ja, undgå alt for meget sukker eller masser af fløde, men det kan sagtens passe ind i en sund kost."
Nichole påpeger dog, at alkohol er den drik, der reelt udgør en kræftrisiko - en pointe, hun også fremhæver i videoens billedtekst.
Det er allerede bekræftet, at både forarbejdet kød og alkohol øger risikoen for kræft, mens kaffe derimod ikke gør det. Faktisk tyder forskning på, at moderat koffeinindtag - som det, man får fra kaffe - ikke er forbundet med forhøjet kræftrisiko.
Tværtimod viser nogle undersøgelser, at kaffe kan have en beskyttende effekt mod visse kræftformer. Så længe det indtages med måde, er kaffe helt fint som en del af en sund kost, hvorfor du ikke skal være bange for at indtage kaffe i løbet af dagen.
Cancer Research UK advarer ifølge Express klart om, at alkohol øger risikoen for at udvikle kræft. Det er ikke sikkert, at man får kræft af at drikke alkohol, men alle former for alkohol bidrager til risikoen.
Årsagen ligger i alkoholens egenskaber, som kan skade kroppen - selv i moderate mængder. Jo mindre alkohol du drikker, desto lavere er din risiko for kræft. At skære ned på alkohol har også andre sundhedsfordele, da det nedsætter risikoen for ulykker, forhøjet blodtryk og leversygdomme.
Alkohol er forbundet med mindst syv forskellige kræftformer, herunder brystkræft, tarmkræft, kræft i mundhulen, visse dele af halsen og leveren. Selvom alkohol ikke garanterer en kræftdiagnose, er det klogt at drikke med måde.
"Mænd og kvinder bør ikke drikke mere end 14 genstande om ugen regelmæssigt. Fordel forbruget over mindst tre dage, hvis du drikker op mod 14 genstande. Ønsker du at skære ned, så prøv at holde flere alkoholfrie dage hver uge," lyder det fra britiske National Health Services.
14 genstande svarer til seks almindelige øl eller 10 små glas vin med lav alkoholprocent.