Et studie har afsløret, hvilke fødevarer du bør spise mere af - og hvilke du bør undgå - for at øge chancen for at leve indtil du er 70 år uden større kroniske sygdomme.
En gruppe forskere undersøgte kostvaner og helbredsoptegnelser fra mere end 105.000 personer i alderen 39 til 69 år over en periode på 30 år for at finde frem til dette.
De personer, der fulgte sunde kostvaner med mange plantebaserede fødevarer og med lavt indhold af ultraforarbejdede fødevarer, havde større sandsynlighed for at forblive sunde, når de nærmede sig alderdommen - med færre tegn på forringet hjerne-, fysisk- eller mental sundhed.
Otte specifikke kostmønstre, der indgik i analysen, understregede vigtigheden af seks fødevaretyper: frugt, grøntsager, fuldkorn, umættede fedtstoffer, nødder og bælgfrugter. Mange omfattede også et lavt til moderat indtag af sunde animalske fødevarer som fisk og visse mejeriprodukter.
"Tidligere studier har undersøgt kostmønstre i forbindelse med specifikke sygdomme eller hvor længe folk lever," sagde studiets forfatter Frank Hu, leder af Institut for Ernæring ved Harvard T.H. Chan School of Public Health i USA, ifølge Express.
"Vores tager et mere multifacetteret perspektiv og spørger: Hvordan påvirker kosten menneskers evne til at leve selvstændigt og nyde en god livskvalitet, når de bliver ældre?"
Forskningen viste, at omkring 9.800 personer - svarende til 9,3 % af deltagerne - blev ældre på en 'sund' måde.
Det vigtigste kostmønster i studiet viste sig at være Alternative Healthy Eating Index (AHEI), som tildeler point til fødevarer og næringsstoffer afhængigt af deres evne til at forebygge kroniske sygdomme.
Personer med de højeste AHEI-scorer havde 86 % større sandsynlighed for at være sunde som 70-årige sammenlignet med personerne med de laveste scorer.
AHEI anbefaler også, at kosten ikke indeholder for meget rødt og forarbejdet kød, sukkerholdige drikkevarer, natrium og raffinerede kornprodukter.
På tværs af alle kostmønstre var et højere indtag af ultraforarbejdede fødevarer forbundet med lavere sandsynlighed for sund aldring.
"Da det at forblive aktiv og selvstændig er en prioritet for både individer og folkesundheden, er forskning i sund aldring afgørende," sagde medforfatter professor Marta Guasch-Ferré fra Institut for Folkesundhed ved Københavns Universitet.
"Vores resultater antyder, at kostmønstre rige på plantebaserede fødevarer, med moderat indtag af sunde animalske fødevarer, kan fremme generel sund aldring og hjælpe med at forme fremtidige kostråd."
Dog tilføjede hovedforfatter professor Anne-Julie Tessier fra Institut for Ernæring ved Université de Montréal, at der ikke findes 'én kost, der passer til alle'.
"Sunde kostvaner kan tilpasses for at opfylde individuelle behov og præferencer," sagde hun.