Undersøgelse af tarmhelbred hos verdens ældste person afslører nøgle til et langt liv

Sundhed
Foto: X
Foto: X
En undersøgelse af verdens ældste person har medført, at forskere har fundet en nøgle til et langt liv.

Lige nu læser andre også

Forskere har opdaget en nøgle til lang levetid ved at analysere genomet, tarmhelbredet og livsstilen hos verdens ældste person, der døde sidste år i en alder af 117 år.

Maria Branyas Morera, en amerikansk-katalansk kvinde, blev født i marts 1907 i San Francisco i USA, og døde i august 2024.

Mens personer over 100 år bliver stadig mere almindelige takket være fremskridt inden for sundhedspleje, er personer over 110 år stadig yderst sjældne.

Morera oversteg den gennemsnitlige levealder i Catalonien i Spanien med over 30 år. Hun tilskrev sin lange levetid 'held og gode gener' samt det at 'undgå giftige mennesker'.

En endnu ikke peer-reviewet undersøgelse analyserede hendes gener, mikrobiom og livsstil og fandt frem til, at hendes celler fungerede, som om de var 17 år yngre end hendes faktiske alder. Derudover var hendes tarmhelbred bemærkelsesværdigt ungt og lignede det hos et barn.

Til undersøgelsen udviklede forskerne en omfattende analyseplatform til at vurdere forskellige vævstyper hos Morera. De undersøgte aktiviteten i hendes genom, proteiner samt mikroorganismer, der levede i hendes krop.

Resultaterne blev sammenlignet med data fra personer, der ikke var blevet over 100 år. Forskerne fandt ud af, at Moreras genom sandsynligvis indeholdt variationer, der var knyttet til et stærkere immunforsvar, en lavere risiko for kræft og en reduceret risiko for hjertesygdomme.

De undersøgte især en særlig form for genaktivitet kaldet DNA-methylering, som tidligere studier har knyttet til aldring.

"DNA-methylering er sandsynligvis den mest undersøgte epigenetiske markør inden for cellebiologi og sygdomme og forstyrres, når vi bliver ældre," lød det i undersøgelsen ifølge The Independent.

I denne sammenhæng var Morera en 'afvigelse', da hun udviste en 'meget yngre biologisk alder' end hendes faktiske kronologiske alder i tre forskellige vævstyper.

Morera havde også et effektivt lipidstofskifte med lave niveauer af VLDL-kolesterol og triglycerider, som er forbundet med hjertesygdomme.

"Samlet set tyder disse data på, at en af årsagerne til, at hun nåede denne alder, var, at hendes celler 'følte' eller 'opførte' sig som yngre celler med en biologisk alder som en over 100 år," fastslog forskerne.

Morera havde også en sund tarmflora med et 'anti-inflammatorisk' mikrobiom. Hendes tarmflora var rig på Bifidobacterium, der er en type bakterie, der er kendt for sine anti-inflammatoriske egenskaber.

"Mikroorganismer er afgørende for ikke blot at bestemme kroppens stofskifte, men også for inflammation, tarmens gennemtrængelighed, kognition samt knogle- og muskelhelbred," forklarede forskerne.

Dog er den præcise sammenhæng mellem mikroorganismer i kroppen og lang levetid stadig uklar. Morera havde tidligere sagt, at hun:

  • Undgik alkohol og rygning

  • Nød daglige gåture

  • Fulgte en kost rig på frugt og grøntsager samt spiste tre yoghurter om dagen

Flere undersøgelser har påvist en forbindelse mellem en fiberrig og probiotisk-rig middelhavskost og et sundt tarmmiljø.

"Det billede, der tegner sig ud fra vores undersøgelse, viser, at ekstremt høj alder og dårligt helbred ikke nødvendigvis hænger sammen," konkluderede forskerne.

Anbefalet til dig