Sommeren lokker danskerne ud i skovbunden med bare ben, men frygten for flåternes bid har udløst en regulær vaccinebølge i Danmark.
Sidste år fik næsten 92.000 danskere en vaccine mod den flåtoverførte hjernebetændelse TBE, hvilket er fire gange så mange som året før.
Tallene kommer fra Danske Lægers Vaccinationsservice, og tendensen ses tydeligt i klinikkerne, hvor folk booker tider for at få et stik, før de tager i sommerhus i Nordsjælland eller på Bornholm.
En af dem, der har mærket sygdommen helt tæt på, er tidligere læge Henrik Harboe.
Under sygdommen tabte han ti kilo og mistede appetitten, og hans hukommelse blev påvirket i måneder efter.
"Jeg skal i hvert fald ikke have samme oplevelse en gang mere," siger han til DR.
Men ikke alle ser begejstret på vaccinebølgen.
Professor Anton Pottegård fra Syddansk Universitet kalder udviklingen for løbsk og peger på, at frygten har overhalet den reelle risiko.
Sidste år blev kun 17 personer i Danmark ramt af TBE, og vaccinen koster op mod 2.000 kroner pr. person.
Hvis 100.000 får den, koster det samfundet op mod 200 millioner kroner, påpeger professoren.
Han mener, at risikoen for at få borrelia fra flåter er langt højere end TBE, og at man kan beskytte sig langt billigere og mere effektivt ved at tage sokker uden på bukserne og tjekke kroppen for flåter efter skovturen.
I Danmark har TBE tidligere primært været et Bornholm-fænomen, men flåterne har spredt sig til Tisvilde Hegn og andre områder i Nordsjælland.
Flåterne er aktive fra maj til oktober, med flest smittetilfælde i sensommeren, og netop derfor tager mange danskere nu beslutningen om at vaccinere, inden sommerferien begynder.