Vi lever i en verden, der er fyldt med lys, notifikationer og konstante gøremål. Ifølge Dr. Pedro Schestatsky, der er neurolog fra Harvard (Instagram @drpedroneuro), mister vores hjerne evnen til at fjerne giftstoffer, når vi sover for lidt i årevis.
Det kan ende med at have fatale konsekvenser, da det skaber et miljø, hvor sygdomme som Alzheimers lettere kan opstå.
Han advarer om, at søvnmangel og lidelser som søvnapnø føjer sig til faktorer som dårlig metabolisk sundhed, genetik og overdreven digital stimulering. Det skaber en 'grobund' for accelereret aldring af hjernen og øger risikoen for tidlig død.
Ifølge neurologen er søvn en biologisk nødvendighed, og manglen på søvn er ved at blive et globalt problem. Det skriver E.M. Foco.
Hvordan påvirker søvn hjernens naturlige 'rengøring'?
Under søvnen aktiveres et system kaldet det glymfatiske system, som fjerner metaboliske affaldsstoffer og giftige proteiner fra hjernevævet.
Når vi sover for lidt, svigter dette system, og stoffer som beta-amyloid begynder at ophobe sig. Dr. Schestatsky beskriver det som en 'kompression' af hjernen, hvilket øger risikoen for Alzheimers og andre former for kognitiv tilbagegang.
Personer med søvnapnø oplever hyppige vejrtrækningspauser under søvnen, hvilket fører til iltmangel og betændelsestilstande i hjernen.
Dr. Pedro understreger, at alle med begyndende Alzheimers bør undersøges for søvnapnø, da lidelsen kan fremskynde sygdommen, hvis den ikke bliver opdaget og behandlet.
Hvilke andre faktorer forværrer problemet?
Han fremhæver, at kun 4 % af befolkningen i dag er metabolisk sunde, hvilket betyder, at 96 % allerede har en vis grad af ubalance i deres hjerte-, kolesterol- eller blodsukkersystem.
Når dette kombineres med søvnmangel, genetik og overdreven brug af sociale medier, opstår perfekte betingelser for kronisk stress, lavt selvværd og psykiske lidelser som depression og ADHD, der alle er forbundet med Alzheimers.
Hvordan kan bevidst vejrtrækning hjælpe?
Dr. Pedro sammenligner bevidst vejrtrækning med 'mental styrketræning'. Ved at sænke åndedrætsrytmen reduceres stress og angst, og hjernen bliver mindre påvirket af daglige stimuli.
Dette forbedrer søvnkvaliteten på en naturlig måde og fungerer som et effektivt supplement til langsigtet behandling.
Sådan forbedrer du din søvn og beskytter din hjerne:
Få en fast søvnrutine og undgå skærme før sengetid
Praktisér vejrtrækningsteknikker som 4-7-8-metoden eller guidet meditation
Vær opmærksom på tegn på søvnapnø (høj snorken, vejrtrækningspauser, træthed i dagtimerne)
Skær ned på skærmtid og urealistiske forventninger fra sociale medier
Disse tiltag kan hjælpe dig med at genskabe en sund søvnrytme, fremme hjernens naturlige rensningsproces og reducere risikoen for kroniske sygdomme.