Undersøgelse viser: Dette sker der med din krop og sukkertrang, når du spiser mindre sukker

Sundhed
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Hvis du begynder at spise mindre sukker, vil det have betydning for din krop og sukkertrang.

Lige nu læser andre også

Alle har indimellem lyst til noget sødt, og det behøver ikke nødvendigvis at være en dårlig ting. Alligevel er det bedre for dit helbred at spise mindre sukker. Men hvordan sørger du for, at du får mindre lyst til sukker? Ifølge forskere er det ikke helt så ligetil.

Slik, småkager og andre søde sager aktiverer hjernens belønningssystem, hvilket får kroppen til at danne dopamin, som er et stof, der giver en behagelig følelse.

Det er netop den effekt, der gør sukker vanedannende, da man naturligvis ønsker at opleve den gode følelse igen. Men hjælper det faktisk at spise mindre sukker, hvis man vil bryde det mønster?

Mindre sukker, men stadig trang

Har du spist mindre sukker i månedsvis, men længes stadig efter det? NTR Wetenschap har undersøgt, hvorfor sukkertrangen bliver ved, hvilket blev gjort med udgangspunkt i forskning fra Wageningen Universitet. Det overraskende svar: Det er sandsynligvis ikke din skyld.

Forskerne testede den udbredte påstand fra mange sundhedseksperter om, at man automatisk får mindre lyst til sukker, jo mindre man spiser. De satte også spørgsmålstegn ved, om det faktisk passer. Dette råd gives ofte af sundhedsorganisationer i kampen mod overvægt, men holder det i praksis?

I forsøget fik deltagerne i seks måneder måltider, der var enten meget, middel eller lavt sødede. Men den smagsændring, som sundhedsrådgivere ofte taler om, indtraf stort set ikke.

Selv dem, der spiste meget lidt sukker i et halvt år, fik ikke nævneværdigt mindre lyst til det. Det viser altså, at man har begrænset indflydelse på sin egen smag. Det skriver Metro.

Så hvad kan man gøre? Ifølge forskerne ligger ansvaret ikke hos forbrugerne, men derimod i højere grad hos fødevareindustrien. Produkter bør indeholde mindre sukker uden at miste smag, siger universitetet.

Hvor gemmer sukkeret sig?

Det er sundt at spise færre produkter med tilsat sukker. Sukker findes naturligt i frugt og mælk, og disse produkter indgår i en sund kost. Vil du spise mindre sukker, så begræns de fødevarer, der har fået sukker tilsat, herunder kager, slik og sodavand.

Tilsat sukker findes også i fødevarer, hvor man måske ikke forventer det, såsom ketchup, saucer og dressinger. Spis også hellere frugt frem for at drikke det. Juice og smoothies indeholder en del sukker og mætter ikke særlig godt, da de mangler fibre. Tørret frugt har også højt sukkerindhold.

Wageningen Universitet har ifølge Metro i længere tid rådet fødevarebranchen til at mindske sukkerindholdet i dagligdagsprodukter.

Forskerne fandt ud af, at det hjælper at reducere sukkermængden, men det er ikke nemt - sukker påvirker nemlig både smag, konsistens og holdbarhed. Alligevel lykkes det oftere og oftere at finde en god balance.

Eksempelvis har universitetet arbejdet sammen med den hollandske producent Peijnenburg om en ny udgave af deres kage. Ved at bruge en smart kombination af sukkererstatninger udviklede forskerne en version med samme smag og konsistens, men med 20 procent færre kalorier.

Ifølge Joost Blankestijn, programleder ved Wageningen Universitet, er det vigtigt, at forbrugerne vænner sig gradvist til mindre sukker.

"Smag er en vane. Hvis producenterne sammen tager små skridt, følger forbrugerne automatisk med," siger han.

Anbefalet til dig