Danskerne brugte tilsammen omkring 30 milliarder kroner på medicin i 2024 – et tal, der dækker både lægemidler på hospitaler og de produkter, der hentes på landets apoteker. Det fremgår af nye tal fra Danmarks Apotekerforening ifølge TV 2 Fyn.
Regningen svarer til omtrent 5.000 kroner per borger, men størstedelen af beløbet bliver dækket af fællesskabet via det offentlige sundhedsvæsen. Faktisk betaler staten og regionerne omkring to tredjedele af de samlede udgifter, mens borgerne selv står for resten.
Samtidig med at udgifterne ligger højt, steg det samlede forbrug af tilskudsberettiget medicin i 2024. I alt blev der udleveret fire milliarder døgndoser på de danske apoteker. Det betyder, at hver dansker i gennemsnit fik udleveret 1,8 døgndoser dagligt – på tværs af aldersgrupper.
Trods stigningen i forbruget er der dog også en positiv udvikling: Priserne på tilskudsberettiget medicin faldt i gennemsnit med 5 procent sidste år. Et af de tydeligste eksempler er det populære diabetesmiddel Ozempic, som oplevede et markant prisfald på hele 33 procent i april 2024.
Ozempic, der også er kendt for sin vægttabsfremmende effekt, har de seneste år været blandt de mest omsatte lægemidler i Danmark. Prisfaldet kan derfor have haft stor betydning for det samlede medicinbudget.
De nye tal tegner et billede af et samfund, hvor medicin spiller en central rolle i hverdagen, men hvor der også er økonomisk bevægelse og pres for prisjusteringer på tværs af markedet.
Samtidig understreger tallene den kollektive finansiering af sundhed, hvor fællesskabet bærer hovedparten af byrden.